Złocisty opatrunek z miodu na twarz

Cera wrażliwa, często cechuje się podrażnieniami po niemal każdym zabiegu kosmetycznym, nawet zwykłe oczyszczanie powoduje zaczerwienienie, swędzenie i pieczenie. Niekorzystne warunki atmosferyczne, również nie są jej sprzymierzeńcem. Jeżeli te cechy dotyczą również Twojej cery, powinnaś szczególnie o nią zadbać, najlepiej w sposób naturalny.

Substancje chemiczne zawarte w kosmetykach drogeryjnych mogą powodować więcej szkody niż pożytku, zwłaszcza, te które zawierają szkodliwe silikony i parabeny. Możemy się jednak przed tym chronić stosując to, czym obdarowała nas matka natura, takim produktem jest miód, który ma działanie oczyszczając, tonizujące i nawilżające.

1. Klasyfikacja i rodzaj miodu pszczelego stosowanego w kosmetyce.

Ze względu na pochodzenie wyróżniamy następujące rodzaje:

• Gryczany – nektar o brązowym zabarwieniu, za sprawą zawartej w nim rutyny, ma działanie uszczelniające naczynka krwionośne, wygaszające rumień oraz niwelujące objawy stresu objawiającego się na twarzy.
• Wrzosowy – niweluje stany zapalne cery, ma przejrzyste pomarańczowe zabarwienie oraz mocny aromat. Pozyskiwany jest z kwiatów wrzosu.
• Manuka – dosyć egzotyczny rodzaj miodu o działaniu antybakteryjnym wykorzystywany, również w kosmetyce. W naszym położeniu geograficznym dosyć ciężko dostępny, uzyskuje się go w Nowej Zelandii z krzewów herbacianych.
• Wielokwiatowy – najpopularniejszy rodzaj miodu, mający działanie napinające i oczyszczające.
• Spadziowy – posiada korzenny posmak i zapach z delikatną nutką słodyczy. Bardzo dobrze sprawdza się przy cerze trądzikowej i z przebarwieniami.
• Lipowy – o pięknym złocistym kolorze, koi i uspokaja cerę, pozyskiwany jest z kwiatów lipy.

2. Zastosowanie naturalnego składnika – (miód musi być naturalny, w innym przypadku możemy jeszcze bardziej zaszkodzić naszej wrażliwej cerze). W zależności od potrzeb, możemy wybrać rodzaj miodu, jakiego chcemy użyć do regeneracji naszej skóry na twarzy.

– Przepis na maseczkę z miodem.

Trzy łyżki miodu zmieszać z łyżką płatków owsianych, następnie nałożyć na oczyszczoną cerę na dwadzieścia minut, po tym czasie zmyć delikatnie letnią wodą. (Płatki dodane do miodu mają właściwości zmiękczające naskórek).

– Przepis na peeling miodowy.

Dwie łyżki miodu zmieszać z jedną łyżeczką cukru (w formie kryształu), nałożyć na twarz i delikatnie masować przez dwie minuty, następnie pozostawić na twarzy jeszcze na trzy minuty – pięć minut w przypadku peelingu w zupełności wystarczy.

Po zmyciu maseczki, bądź peelingu, nie należy od razu nakładać na twarz kremu, ponieważ składniki odżywcze zawarte w miodzie wchłaniają się nawet do godziny czasu. W tym przypadku wystarczy, jednak odczekać piętnaście minut zanim nałożymy ulubiony kosmetyk nawilżający. Maseczkę powinno się stosować dwa razy w tygodniu, peeling nie częściej, niż raz na tydzień.

3. Korzyści płynące ze miodowych maseczek i peelingów;

• gładka i jedwabista cera,
• wyrównany koloryt,
• wyciszony rumień,
• oczyszczone i ściągnięte pory skórne,
• lepsza wchłanialność kremów.
• wypoczęty wygląd.

4. Cena relaksu przy słodkich zapachach.

Miód naturalny jest dosyć łatwo dostępny, możemy go kupić w sklepach spożywczych, jak i tych ze zdrową żywnością. Często pojawia się, też na bazarkach i w internecie. Nie jest to droga inwestycja, przeciętna sklepowa cena, to dwadzieścia złotych za trzydzieści mililitrów miodu w słoiczku. Ceny mogą się, jednak wahać w zależności od tego, czy miód pochodzi z prywatnej pasieki, czy z pasieki komercyjnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *