Miód gryczany pełen charakteru

Miód gryczany pełen charakteru

Wśród miodów pochodzących z jednego rodzaju roślin, na szczególną uwagę zasługuje miód gryczany. Pozyskiwany jest on z nektaru gryki zwyczajnej, zbieranego przez pszczoły na polach uprawnych latem, w okresie kwitnienia tego zboża.
Miód gryczany kolor ma ciemny i głęboki, podobny do mocno zaparzonej herbaty. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, słodko-ostrym smakiem. Wśród innych miodów rozpozna go nawet mało wprawny konsument. Właściwości miodu gryczanego sprawiają, że może on znaleźć się w domowej spiżarni, apteczce oraz kosmetyczce Poznaj jego możliwości.

Miód gryczany na co pomaga

Miód gryczany właściwości lecznicze ma bardzo liczne. Jest to jeden z najzdrowszych miodów, jaki możemy otrzymać z polskich pasiek. Łączy w sobie zalety gryki, będącej bardzo cenionym zbożem, oraz produktów pszczelich, posiadających unikatowe właściwości wynikające z kontaktu z enzymami trawiennymi tych owadów. Weźmy pod lupę i sprawdźmy – miód gryczany jak stosować?
Miód gryczany przy anemii: Wysoka zawartość żelaza w miodzie gryczanym jest powodem, dla którego powinny go włączyć do swojej diety osoby cierpiące na niedokrwistość spowodowaną niedoborem tego pierwiastka. Doskonale podziała codzienna dawka prostego koktajlu, w skład którego wchodzą szklanka wody, pęczek pietruszki, sok z połowy cytryny i łyżka miodu gryczanego.
Miód gryczany na kaszel: Ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz dużą dawkę rutyny, miód gryczany może stanowić ważny element leczenia przeziębienia i grypy, w tym bólu gardła, kaszlu i gorączki.
Miód gryczany a cukrzyca: Przy cukrzycy wszystkie produkty z wysokim indeksem glikemicznym muszą być stosowane ostrożnie, jednak spośród popularnych miodów to właśnie gryczany zawiera najmniej glukozy, więc w ustabilizowanej fazie choroby można go w niewielkiej ilości bezpiecznie dodać do herbaty czy do wypieków.
Miód gryczany na stawy: Jeśli spojrzymy na produkty pszczele szerzej niż w kategorii spożywczej, możemy skorzystać z ich dodatkowych właściwości. Miód gryczany świetnie nadaje się np. do wykonywania okładów w przypadku bólów i obrzęków stawów, ponieważ redukuje on stan zapalny i wspomaga procesy lecznicze.
Miód gryczany na co jeszcze pomaga: Właściwości lecznicze miodu gryczanego można by wymieniać długo. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Obniża ciśnienie krwi. Odżywia mięsień sercowy. Pomaga pozbyć się złogów cholesterolu. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Działa dobroczynnie na kości. Koi nerwy i pomaga w zasypianiu. Zawiera kwas foliowy zalecany przede wszystkim kobietom w pierwszym trymestrze ciąży. Pomaga niwelować działania toksyn, także tych, których dostarczamy sobie codziennie wraz z alkoholem, kawą i herbatą. Bezsprzecznie warto włączyć go do swojej diety i zawsze mieć pod ręką.

Gryczany miód w domowych kosmetykach

Gryczany miód w domowych kosmetykach
Prosto z natury!

Miód gryczany zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni. Można użyć go do produkcji domowych kosmetyków do ciała, twarzy i włosów. Jest to produkt bardzo uniwersalny – nadaje się do każdego rodzaju cery, także dla alergików. Miód gryczany właściwości pielęgnacyjne ma równie liczne, jak zdrowotne (przeczytaj o maseczce z miodem).
Popularne niegdyś wśród arystokracji kąpiele w miodzie i mleku to może zbyt duży luksus dla przeciętnego Kowalskiego, jednak dodanie trzech łyżek miodu do wody o temperaturze ciała to doskonały sposób na wyciszenie i ukojenie, nie do przecenienia w terapii zaburzeń lękowych, nerwic, depresji i bezsenności.
Mieszanka miodu gryczanego z jogurtem i żółtkiem doskonale sprawdzi się jako nawilżająca i oczyszczająca maseczka na twarz. Z kolei płukanie włosów w wodzie z dodatkiem miodu i cytryny wzmocni je, wygładzi i odżywi. Miodem gryczanym bez żadnych dodatków warto smarować spierzchnięte usta – ale taki okład z pewnością nie utrzyma się zbyt długo, jest po prostu zbyt smaczny.

Miód gryczany w kuchni – niecodzienne zastosowania

Ciasteczka z miodem czy gryczana nalewka to nic odkrywczego. Jednak miodu gryczanego można użyć do kilku nieoczywistych kuchennych tricków.
Rozmieszaj łyżkę miodu gryczanego w gorącej wodzie i posmaruj nim bułeczki przed pieczeniem. Nabiorą złocistego koloru, wspaniałego aromatu i będą pięknie błyszczeć. W tej samej mieszance możesz również obtoczyć mięso przed smażeniem lub pieczeniem, a także później, już przed samym podaniem – słodycz miodu doda ciekawy akord w smaku potrawy. Woda z miodem to także świetna glazura do zdrowego deseru, np. pieczonych jabłek, brzoskwiń czy fig.
Miód gryczany rozmieszaj na patelni z oliwą z oliwek i podgrzej do stadium karmelizacji. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, a gdy ta się przysmaży – zabiel całość łyżką śmietany kremówki. Otrzymasz pomysłowy i przepyszny sos, idealny do dań z grilla.
Twoje dziecko jest niejadkiem i ciężko przemycić do jego diety coś zdrowego? Przygotuj kaszkę mannę na mleku. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej rozbełtane żółtko i łyżkę miodu gryczanego. To idealne, pożywne i zdrowe śniadanie dla malucha, które zostanie pochłonięte z apetytem. Możesz też potraktować je jako deser, zamiast budyniu czy kisielu.
Miód gryczany właściwości zdrowotne zachowuje do temperatury ok. 40°C. Sprawia to, że przy obróbce cieplnej pozostaje już tylko smak i aromat – ale to przecież nadal wiele! Co istotne, jeśli chodzi o miód gryczany cena nie odbiega zbytnio od kosztów zakupu innych miodów – jest tylko nieznacznie wyższa. Sprawia to, że miód gryczany warto stosować na co dzień, w kuchni, w łazience i w formie pysznego produktu prozdrowotnego.

Przeczytaj także artykuł o popularnym miodzie rzepakowy – zapraszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *