Miód rzepakowy, wiosenny dar pszczół

Miód rzepakowy. Wiosenny dar pszczół.

Charakterystyczny smak i zapach miodu to jedno z pierwszych skojarzeń dzieciństwa. Letnie mleko z naturalnym słodzikiem pomaga zasnąć, a także przepysznie smakuje. Miód znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale można z powodzeniem stosować go w kosmetyce czy medycynie. Posiada szeroką gamę zalet, które warto wykorzystać w życiu codziennym, by uodpornić się na różnego rodzaju choroby czy przeziębienia. W Polsce jednym z najczęściej wybieranych specyfików tego typu jest miód rzepakowy. Czym się charakteryzuje i dlaczego tak bardzo lubimy go w naszym kraju? Zebraliśmy odpowiedzi w poniższym artykule.

Właściwości lecznicze miodu rzepakowego

Podobnie jak pozostałe miody, tak i rzepakowy ma dużą zawartość glukozy, co w efekcie dostarcza do organizmu większą ilość energii. Świetnie sprawdza się przede wszystkim u osób przemęczonych czy narażonych na duży wysiłek fizyczny, związany chociażby z pracą. Właściwości miodu rzepakowego dodatkowo poprawiają koncentrację, także powinien on na stałe zagościć w codziennym życiu tych, którzy pracują w biurze. Miód rzepakowy posiada w składzie witaminy, w tym między innymi te z grupy B, a także witaminę C i K. Na co miód rzepakowy można jeszcze stosować? Jak w zasadzie wszystkie miody zawiera on olejki eteryczne, wspomaga więc leczenie górnych dróg oddechowych (o takich zastosowaniach piszemy w artykule 7 naturalnych sposobów na ból gardła).

Jak stosować miód rzepakowy — popularne przepisy

Jak stosować miód rzepakowy
Możliwości jest naprawdę wiele

Jak można się spodziewać, miód rzepakowy najlepiej spożywać bez zwiększania jego naturalnej temperatury. Podgrzewanie produktu sprawia, że traci swoje drogocenne właściwości, przez co staje się wyłącznie dodatkiem smakowym do potraw. Warto miód rzepakowy rozpuszczać w letniej wodzie, mleku lub herbacie. Często praktykowanym sposobem na spożywanie tego produktu jest dodawanie go do słodkich posiłków. Tym samym miód rzepakowy może gościć w towarzystwie owsianek, jogurtów naturalnych czy twarogu. Są też osoby, które lubią konsumować miód, smarując nim chleb. To jednak tylko kilka możliwości, jedynie kropla w morzu przepisów, pokazujących jak stosować miód rzepakowy. Co więcej, miód rzepakowy świetnie sprawdza się w kosmetyce — możemy dodać go do wszelkiego rodzaju odżywek do włosów lub stworzyć własny peeling do ust. Doskonale nawilża skórę oraz pasma, dając tym samym zauważalne efekty.

Kremowany miód rzepakowy

Miód jest specyficznym produktem, który po pewnym czasie od zakupu zmienia swoją konsystencję. Ulega procesowi krystalizacji, twardnieje, co powoduje niemałe problemy z wydobywaniem go ze słoika. Alternatywą stają się zatem miody kremowane. To proces, który polega na mieszaniu miodu, który został niedawno pozyskany od pszczół, aż do uzyskania krystalizacji. W ten sposób produkt pozostaje miękki i puszysty na dłużej. Miód rzepakowy podczas kremowania nie traci swoich cennych właściwości, zatem jest ciekawą opcją, która często pozwala na wygodniejsze spożywanie produktu i wyjmowanie go ze słoika.

Ile kosztuje miód rzepakowy?

Jak można się spodziewać, im niższa cena miodu rzepakowego, tym słabsza jego jakość. Może ona świadczyć o tym, że pszczoły były karmione cukrem, co nie będzie przekładało się na dobre właściwości odżywcze. Słoik miodu rzepakowego możemy otrzymać w cenie 30-40 złotych za mniej więcej 1,2 kilograma produktu. Zdecydowanie najlepszą opcją jest zakup miodów polskich. To gwarancja najwyższej jakości w przeciwieństwie do tych, które na etykiecie mają informację, że są mieszanką miodów niepochodzących z Unii Europejskiej. Zazwyczaj ich pochodzeniem są Chiny, a jakość pozostawia wiele do życzenia.

Do najchętniej kupowanych miodów polskich należy właśnie miód rzepakowy, na co wpływ ma jego stosunkowo niska cena oraz łatwa dostępność. Liczne uprawy rzepaku powodują, że nie ma problemów z zakupem produktu praktycznie w każdym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *