Wyświetlanie jednego wyniku


Miód rzepakowy. Jakie ma właściwości lecznicze? Na co pomaga? Jaka Cena?

Słodki smak, cudny kolor, niezwykły aromat, prozdrowotne właściwości – miód jest jedną z najcenniejszych substancji, jakie serwuje nam natura. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie, kosmetyce. Warto przyjrzeć się jego zaletom, docenić je i najlepiej jak się da wykorzystać dobroczynne działanie „płynnego złota”.
Wybór miodów jest niemały. Jednym z popularniejszych w naszym kraju jest miód rzepakowy. Ma jasnozłoty kolor, a po procesie krystalizacji staje się biały, pachnie kwiatami rzepaku i jest łagodny, ale ma nutkę goryczy w smaku. Postanowiliśmy przedstawić Wam nieco ten produkt. Miód rzepakowy

Miód rzepakowy – właściwości

Miód rzepakowy posiada sporo glukozy, przez co dostarcza dużo energii. Doskonałe działa na osoby osłabione, przemęczone, narażone na ponadprzeciętny wysiłek fizyczny, a także umysłowy, gdyż poprawia koncentrację. Poza tym zawiera bor, który bierze udział w budowie tkanki kostnej, funkcjonowaniu śledziony i tarczycy, magnez – odpowiedzialny za pracę ponad 300 enzymów, żelazo - niezwykle ważny mikroelement, składnik hemoglobiny, potas – tak istotny dla układu nerwowego i mięśni. Miód rzepakowy ma również witaminy – te z grupy B oraz witaminę C i K. Natomiast zawarte w nim olejki eteryczne są pomocne podczas leczenia górnych dróg oddechowych.

Miód rzepakowy poleca się osobom cierpiącym na choroby układu sercowo – naczyniowego. Doskonale działa na pracę serca, dotlenia je i odżywia. Pomaga także obniżyć ciśnienie. Dzięki właściwościom detoksykacyjnym wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu. Warto wspomnieć o jego roli w walce z wrzodami żołądka. Osoby, które przechodzą choroby zapalne i infekcyjne nerek również powinny pamiętać o tym miodzie.

Ponadto odpowiednio szybko położony na skórę, w przypadku lekkich oparzeń zapobiega powstawaniu pęcherzy. Wykazuje działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, a przy tym chroni je przed zakażeniem. Oczywiście nie można traktować miodu jako lekarstwa, ale na pewno warto skorzystać z jego pomocy w walce z różnymi dolegliwościami.

Miód rzepakowy – jak stosować?

Miód rzepakowy, jak zresztą i inne, najlepiej spożywać bez podgrzewania. Pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości. Można go rozpuścić w ciepłej wodzie, herbacie, czy mleku.

Rewelacyjnym pomysłem jest dodanie miodu rzepakowego do jogurtu, twarogu, bądź owsianki. Wielu miłośników słodkich specjałów uważa, że nie ma lepszego śniadania niż kromka chleba posmarowana miodem. Oczywiście na tym nie koniec jego zastosowań w kuchni. Przepisów na dania z miodową nutą jest naprawdę wiele. Wypieki, jak ciasteczka, ciasta, bułki wzbogacone odrobiną miodu są aromatyczne i przepyszne. Jednak nie brakuje pomysłów na potrawy mięsne i sosy do sałatek, w których pojawia się ten słodki produkt.

Rzepakowy miód może być składnikiem wielu domowych kosmetyków – masek do twarzy i włosów, kremu do rąk, odżywki do ust. Nawilża skórę, odżywia ją, regeneruje i chroni. Spora grupa pań przekonała się już, że w dbaniu o urodę pomagają nie tylko specyfiki z drogeryjnych, czy aptecznych półek, ale także te wykonane samodzielnie w domowym zaciszu – są naturalne i to ich olbrzymia przewaga.

Miód rzepakowy – kremowany. Co to takiego?

Każdy, kto lubi miód wie, że po pewnym czasie jego konsystencja ulega zmianie. Miód się krystalizuje, jest twardy, przez co trudniej wydobyć go ze słoika. Dlatego warto zwrócić uwagę na miody kremowane.

Proces kremowania polega na mieszaniu świeżo pozyskanego miodu, do momentu jego krystalizacji. Dzięki czemu pozostaje dość miękki i puszysty. Co ważne – podczas tego procesu miód nie traci żadnych cennych właściwości. Nie da się ukryć, że o wiele łatwiej go jeść. Bez trudno można nim np. posmarować pieczywo.

Miód rzepakowy – cena

Słoik miodu rzepakowego (0,9 l/ 1,2 kg) kosztuje ok. 30 - 40 złotych. Zbyt niska cena świadczy o tym, że pszczoły karmione były cukrem. Najlepiej sięgać po polskie miody i zdecydowanie unikać tych, które na etykiecie posiadają informację „Mieszanka miodów niepochodzących z UE”, gdyż często pochodzą one z Chin, a ich jakość jest kiepska. Podczas zakupów warto pamiętać, iż miód rzepakowy to jeden z najtańszych rodzajów miodu i nie dać sobie wmówić, że jest inaczej, a wysoka cena wynika z tego, że np. jest go zbyt mało. W Polsce miód rzepakowy cieszy się popularnością przede wszystkim z uwagi na liczne uprawy rzepaku.