Miód na poprawę odporności

Miód jest używany przez ludzkość od tysięcy lat, ma też swoje chlubne miejsce w medycynie. Jest produktem naturalnym, wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów. Występuje w wielu barwach, od słomkowożółtego poprzez złoto, aż do ciemnego brązu, w zależności od roślin, z których pochodzi, a także kraju czy pory, kiedy został wyprodukowany. Jesienią dobrze jest włączyć miód do swojej diety, aby zminimalizować szanse na przeziębienie czy grypę. Miód nie tylko dobrze smakuje i z powodzeniem może zastąpić cukier. Jest także bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty. Dodatkowo miód manuka, który pochodzi z krzewów manuka z Nowej Zelandii, jest bogaty w substancję zwaną MGO, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Aby wzmocnić odporność, należy spożywać miód regularnie, najlepiej codziennie, w postaci ciepłego napoju z imbirem i cytryną. Należy jednak pamiętać, by nie używać zbyt gorącej wody, to znaczy powyżej czterdziestu stopni Celsjusza, gdyż spowoduje to dezaktywację substancji czynnych w miodzie. Dobrym sposobem jest także spożywanie miodu z olejem z czarnuszki. Nasze babcie robiły na przeziębienie syrop z miodu, czosnku, soku z cytryny i octu jabłkowego. Poza tym miód można stosować w kuchni jako zamiennik cukru czy słodzików. Kobiety w ciąży mogą bez obaw spożywać miód, jednakże nie jest on zalecany dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia. Nie jest on również odpowiedni dla wegan, gdyż jest pochodzenia zwierzęcego. Miód wspaniale wzmacnia odporność. Warto stosować go przez cały rok, by nie dać się wirusom i przeziębieniom.

A czy wiesz, jak pszczoły robią miód?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *