Błyskawiczna cytrynówka z imbirem i miodem

Szukając sposobu na szare zimowe popołudnia odkryłam sposób na zamknięcie promieni słońca w butelce. Cytrynówka z imbirem i miodem nie tylko ma piękny, rozweselający kolor, ale również przyjemnie rozgrzewa. A witaminy zawarte w składnikach podkręcają odporność i pomagają na początkowe objawy przeziębienia.

Składniki:
• Cytryny – 6 sztuk
• Miód – pół szklanki
• Imbir – kawałek ok. 5 cm
• Spirytus – 500 ml
• Woda – 500 ml
Potrzebne narzędzia:
• Słoiki – dwie sztuki
• Garnuszek
• Sitko

1. Imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
2. Sparzone cytryny ostrożnie obieramy z żółtej skórki, którą umieszczamy w słoiku. Uważamy, żeby do słoika nie trafiła gorzka, biała warstwa.
3. Zalej skórki spirytusem wymieszanym z około 100 ml wody. Zakręć słoik i nim zamieszaj.
4. Cytryny obierz z białej warstwy i podziel na cząstki. Razem z utartymi imbirem umieść je w drugim słoiku.
5. W garnuszku podgrzej pozostałą wodę i rozpuść w niej miód (uważaj, żeby nie zagotować wody – w wysokiej temperaturze miód traci swoje zdrowotne właściwości). Zalej cytryny i imbir powstałą mieszanką, poczekaj aż trochę wystygnie i zakręć słoik.
6. Zawartość słoików niech się maceruje przez 48 godzin w ciepłym, zacienionym miejscu. Potrząsaj nimi co jakiś czas, żeby zawartość się dobrze wymieszała.
7. Odcedź spirytus ze skórek. Do spirytusu, używając sitka o drobnych oczkach, przelej zawartość słoika z cytrynami i imbirem. Wymieszaj i przelej do czystego słoika.
8. Gotową cytrynówkę przechowaj w lodówce przez kolejne 48 godzin, żeby smaki się połączyły.

I gotowe. Po zaledwie czterech dniach mamy pyszną, słodko-kwaśną cytrynówkę. A odcedzone cytryny z imbirem możemy przechować w lodówce i stosować jako idealny dodatek do rozgrzewających herbat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *