Prozdrowotne właściwości miodu

Miód jest naturalnym i zdrowym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Właściwości odżywcze i wzmacniające sprawiają, że jest on często spożywany w trakcie choroby lub rekonwalescencji. Z uwagi na prozdrowotne właściwości miodu powinien on być składnikiem codziennej zrównoważonej diety. Systematycznie spożywany wzmacnia i podnosi odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje oraz przyspiesza gojenie ran, jest też naturalnym, zdrowym środkiem zastępującym cukier.

Właściwości prozdrowotne

Spożywany regularnie miód działa wzmacniająco na układ immunologiczny, dostarczając organizmowi naturalnych łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. Miód jest naturalnym środkiem stosowanym w różnego rodzaju infekcjach oddechowych, łagodzi kaszel i ból gardła. Miód działa korzystnie na wątrobę – stosowany zamiast cukru powoduje jej odciążenie. Prozdrowotne właściwości miodu sprawiają, że jest on często polecany osobom po przebytych zawałach serca, chorobie niedokrwiennej i nadciśnieniu oraz innych schorzeniach związanych z układem sercowo-naczyniowym.

Systematycznie spożywany miód pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Prozdrowotne właściwości produktu sprawiają, że miód polecany jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Stosowany jako naturalny środek słodzący ma korzystny wpływ na utrzymanie właściwej masy ciała. Ten naturalny i bardzo zdrowy produkt posiada wyjątkowe walory smakowe, przyspiesza metabolizm i pobudza apetyt oraz w krótkim czasie uzupełnia niedobory energetyczne. Z uwagi na swoje niezwykłe właściwości powinien być spożywany przez osoby starsze i niedożywione, dzieci, sportowców oraz przez wszystkie osoby narażone na duży wysiłek fizyczny. Niezwykle właściwości miodu powinny zostać docenione przez wszystkie osoby dbające o zdrowie, dobry wygląd i poprawnie zbilansowaną dietę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *