Miód z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to nic innego jak popularny, łąkowy mlecz. Ma żółte kwiaty, które silnie barwią; łodygę z gorzkim mleczkiem w kolorze białym, oraz charakterystyczne liście, które są smakołykiem nie tylko dla gryzoni. Nie każdy wie, ale z tego popularnego zioła można również pozyskiwać miód.

Aby wykonać miód potrzebny nam będzie oczywiście mniszek lekarski. Należy zebrać mlecz w ilości 600 kwiatów. I na taką ilość przygotować 1 kg cukru oraz 2 l wody. Całość najpierw gotować przez 2-3 godziny. Odłożyć odwar pod przykryciem na 1 dobę. Następnego dnia odsączyć kwiaty i całość gotować, aż mikstura stanie się jak miód. Zalać w słoiki i odstawić do góry dnem. Taki lek z mniszka lekarskiego jest pomocny przy chorobach żołądkowych, spadkach odporności i grypie, bólu gardła. Powoduje także obniżenie ciśnienia i lepszą pracę układu krążenia. Mniszek lekarski polecany jest nie tylko do wyrobu „miodu”. Jego młode liście można z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia można dodawać do sałatek. Ponadto mlecz zbierany jesienią, szczególnie jego korzeń- jest cennym surowcem ziołowym stosowanym między innymi na zapalenie woreczka żółciowego, hemoroidy, czy bóle głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *