Miód lipowy na sezon grypowy

Miód lipowy na sezon grypowy

Jesień i zima to czas, gdy znacznie częściej niż zwykle chorujemy na grypę. Wówczas warto mieć pod ręką miód lipowy, który można stosować profilaktycznie w celu zwiększenia odporności organizmu, ale także, aby zwalczać gorączkę, kaszel czy infekcje dróg oddechowych.

Lipowy miód – właściwości antygrypowe

Miód lipowy to źródło wartościowych składników takich jak polifenole, witamina C, przeciwutleniacze oraz enzymy. Dzięki tym substancjom miód wykazuje właściwości antybiotyczne. Dobrze radzi sobie także z drobnoustrojami, które występują na błonach śluzowych gardła, nosa czy dróg oddechowych. Lipowy miód pomaga także łagodzić kaszel. Miód wykazuje właściwości wykrztuśne, przeciwgorączkowe. Nierzadko wykorzystuje się go do zwalczania także do leczenia zapalenia oskrzeli. Specjaliści wskazują, że miód lipowy to sposób na zmniejszenie nasilenia kaszlu niemal o połowę, a dokładnie o 44 procent.

Miód lipowy – pomaga na kaszel

Miód lipowy także działa przeciwgorączkowo oraz antybakteryjnie. Dobrym sposobem na zwalczenie kaszlu jest przygotowanie mieszanki miodu z anyżem. Wystarczy, że wymieszamy ze sobą 4 łyżki miodu z łyżką zmielonych nasion anyżu. Takie połączenie należy przyjmować 3 razy dziennie po jednej płaskiej łyżeczce.

Miód lipowy – przygotuj syrop z cytryną

Dobrym sposobem na dolegliwości grypowe jest stworzenie mikstury z połączenia miodu lipowego z cytryną. Aby przyrządzić taki syrop wyciśnij do naczynia sok z 3 cytryn, dodaj pół szklanki miodu, pół szklanki wody, a także przeciśnij 6 ząbków czosnku.

Jak podawać miód lipowy?

Skutecznym sposobem na to, by podawać miód lipowy jest stosowanie go jako dodatek do herbaty lub mleka. Warto taki napój urozmaicić np. cytryną, sokiem z malin czy imbirem. Nie wolno jednak zapominać o tym, by nie mieszać miodu lipowego ze zbyt gorącą cieczą, ponieważ już w temperaturze 40 kilku st. Celsjusza, miód traci swoje właściwości.
Miód lipowy to sposób na to, by złagodzić objawy grypy. Z tego względu miód lipowy powinien być obowiązkowym preparatem w domowej apteczce. Jego spożywanie może podnieść odporność i zmniejszyć ryzyko chorób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.