Jaki miód zdrowy na serce?

Jaki miód zdrowy na serce?

Jest pyszny i ma prozdrowotne właściwości – miód to produkt, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Słodka substancja wytwarzany przez pszczoły ceniona jest ze względu na wartości odżywcze, których dostarcza. Wśród wielu zalet przysmaku, jest też jedna niezwykle ważna dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi – miód wzmacnia serce. Dlaczego warto go włączyć do swojej diety, który wybrać i jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy!

Jaki miód dobry na serce?

Zastanawiając się nad tym, jaki miód warto wybrać, przede wszystkim trzeba wykluczyć sztuczne zamienniki, które nie mają wiele wspólnego z oryginalnym przysmakiem. Produkt musi być naturalny, pochodzący z polskich pasiek. Tylko ten prawdziwy poza walorami smakowymi dostarczy też całą masę dobroczynnych składników. Jest bakteriobójczy, wykazuje działanie antybiotyczne dzięki lizozymowi i apidycynie. To dobre źródło flawonoidów. Przejawia właściwości antyoksydacyjne. Słodką substancję wypełnia cała gama mikroelementów m.in. fosfor, chlor, żelazo, magnez, wapń i witaminy A, C, a także witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, foliowy, czy biotyna. Zawarta w nim acetylocholina i potas poprawiają wydolność mięśnia sercowego.
Produkt warto włączyć do dobrze zbilansowanej diety i aktywnego stylu życia. Miód Jako bardziej wartościowa alternatywa cukru zaspokoi chęć podjadania słodyczy. Dodany do wody, pomarańczy i soli będzie doskonałym izotonikiem, którym nawodnisz się podczas treningu. Szklanka wody z miodem i cytryną wypita na czczo jest zdrowym rytuałem. Rozcieńczony miód ma o wiele razy wyższą aktywność antybiotyczną, niż jego postać nierozcieńczona.

Który miód na serce wybrać?

Istnieje wiele odmian miodu, a każdej z nich przypisuje się rozmaite właściwości zdrowotne. Wśród odmian sprzyjających pracy serca warto wymienić miód z mniszka, a także odmianę spadziową, gryczaną, rzepakową i wielokwiatową.
Produkt pszczeli z mniszka lekarskiego nazywany również majowym, jest trudny w pozyskaniu, ponieważ owady większość z niego pozostawiają na własny użytek. Jest on szczególnie słodki z wyczuwalną nutą rośliny, z której powstaje. Pomaga regulować ciśnienie krwi.
Osoby, które cierpią na chorobę niedokrwienną, powinny sięgnąć po miód spadziowy lub rzepakowy. Łatwoprzyswajalne cukry proste wzmacniają siłę skurczów mięśnia sercowego. Substancja wykorzystywana jest pomocniczo w leczeniu nerwicy serca i zakrzepicy.
Dolegliwości miażdżycowe pomoże zwalczać miód gryczany. Duża zawartość flawonoidów przyczynia się do sprawnego regulowania przepuszczalności naczyń włosowatych. Produkt na bazie gryki odznacza się głęboką, ciemną barwą i specyficznym smakiem. Słodko-pikantny przypadnie do gustu fanom ostrych, ziołowych kompozycji
Najpopularniejsza odmiana, czyli miód wielokwiatowy korzystnie wpływa na układ krążenia i pomaga obniżyć zły cholesterol, który zapycha żyły.

Miód na moje serce

Znane powiedzenie – miód na moje serce to przenośnia wskazująca na dobroczynne właściwości pszczelego produktu. Coś słodkiego i przyjemnego może być jednocześnie korzystne i działać kojąco, tak jak płynne złoto, jak określany jest miód. Związek frazeologiczny funkcjonuje w naszej kulturze od wielu pokoleń tak jak miłość do tej słodkiej substancji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.