Pierzga – jak stosować?

Pierzga - jak stosować?

Świadomość wśród konsumentów wzrasta – coraz więcej osób docenia wartościową, naturalną żywność. Tak jest i w przypadku produktów pochodzenia pszczelego. Ich wartościowy skład ma nieocenione znaczenie dla naszego zdrowia. Wzrasta popularność na stosowanie m.in. pierzgi pszczelej. Można ją spożywać na rozmaite sposoby. Poznaj propozycje podania tego cennego specyfiku, zalecane dawkowanie i sprawdź, dlaczego warto sięgać po pierzgę.

Jak jeść pierzgę? Jak pić?

Picie lub jedzenie pierzgi może być wprowadzone jako codzienny poranny rytuał. Jest dość twarda, dlatego przed jej spożyciem, dobrze jest namoczyć ją w wodzie i zostawić na kilka godzin. W takiej postaci ma najlepszą przyswajalności Należy użyć do tego cieczy o letniej temperaturze. Nie powinna być zbyt gorąca, by produkt nie stracił walorów odżywczych. Innym pomysłem na podanie tego specyfiku, jest jego przemielenie. Następnie dodaje się ją do jogurtu lub koktajlu albo po prostu wypija, gdy jest rozpuszczona. Można też wymieszać ją z letnią herbatą, wodą z miodem lub naparem ziołowym.

Pierzga w miodzie – jak stosować?

Jeszcze jedną opcją na to, jak jeść pierzgę, jest spożywanie jej z miodem. Kwaskowato-żywiczne nuty tego pszczelego produktu ciekawie komponują się ze słodkim smakiem miodu wielokwiatowego. Mielone kuleczki ze złotą słodyczą tworzą przyjemne zestawienie dla kubków smakowych. Taka mieszanka jest prawdziwą bombą składników odżywczych. Pierzga w miodzie może być jedzona jako gotowy produkt, rozsmarowywana na pieczywie, dodawana do wody czy dowolnych innych napojów, których temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Doskonale nadaje się również jako dodatek do płatków śniadaniowych, urozmaici owsianki i zdrowe desery. Osobom dorosłym zaleca się przyjmowane od 1 do 3 łyżeczek dziennie. Po cyklu stosowania pierzgi pszczelej trwającym od miesiąca do trzech należy zrobić miesięczną przerwę.

Pierzga. Jak stosować u dzieci

Rodzice chętnie sięgają po pierzgę, by wzmocnić odporność swoich latorośli i wzbogacić ich dietę o cenne dla zdrowia składniki. Wprowadzanie produktów pszczelich u dzieci powinno przebiegać uważnie, by wykluczyć ewentualne alergie. Dlatego należy rozpocząć od niewielkiej ilości. Pierzgę mogą spożywać maluchy po skończonym trzecim roku życia. Małym dzieciom wystarczy dawkować po kilka granulek. Zalecana porcja dla starszych to 5-10 g dziennie. Tak, jak w przypadku osób dorosłych, tę cenną substancję można podawać rozpuszczoną w letnich płynach lub też zmielić i dosypać do jogurtów, musli i koktajl. Serwowanie pierzgi z miodem to dobry sposób, by w słodkiej formie przemycić wartościowe składniki.

Na co pomaga pierzga?

Pierzga pszczela to produkt bogaty w wartości odżywcze. Dzięki temu, że obfituje w witaminy, cenne dla zdrowia minerały, aminokwasy i przeciwutleniacze, jej spożywanie jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Powinny po nią sięgać osoby, które chcą podnieść swoją odporność. Wzmacnia układ immunologiczny. Szczególnie polecana jest w okresie rekonwalescencji.
Pierzga pszczela pomaga również w detoksykacji organizmu. Uzupełnia niedobory składników odżywczych m.in. żelaza, dlatego bywa wykorzystywana przy leczeniu niedokrwistości. Jedną z wielu jej zalet jest również obniżanie poziomu złego cholesterolu, co pozytywnie wpływa na układ krwionośny – działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo. Przyjmowanie tego rodzaju produktu pszczelego ma także korzystny wpływ na stan wątroby oraz układu pokarmowego.

Pierzga na raka

Pierzga pszczela może przejawiać potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, o czym świadczą m.in. badania in vitro przeprowadzane w Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Testy potwierdziły, że związki zawarte w produkcie wykazują działanie antyoksydacyjne, antymutagenne oraz cytotoksyczne na komórki glejaka wielopostaciowego linii U-87MG.1
Naukowcy z tego samego uniwersytetu pod kierownictwem Marii Borawskiej prowadzili trzyletnie obserwacje badające wpływ produktów pszczelich na pacjentów poddawanych chemioterapii. Zaobserwowano, że propolis i pierzga pogłębiają efekty leczenia, osłabiając rozrost komórek glejaka mózgu. W niektórych przypadkach działają nawet skuteczniej niż konwencjonalne leczenie.

Pierzga w miodzie przy cukrzycy

Choć stosowanie pierzgi w miodzie nie jest wskazane przy cukrzycy, to samodzielny produkt może okazać się pomocny w przypadku tej dolegliwości. Najbezpieczniejszą opcją dla diabetyków będzie skonsultowanie za swoim lekarzem chęci zażywania pierzgi. Zawiera ona cukry proste, jednak aktywne w niej związki pobudzają wytwarzanie insuliny, co wspiera naturalne obniżenie poziomu cukru we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *