Jak odkręcić słoik z miodem?

Jak odkręcić słoik z miodem?

Słoiki to wygodne naczynia, w których można przechowywać takie specjały jak m.in. miód. Szczelne zamknięcie chroni produkty przed zepsuciem. Jednak czasem wieczko może dostarczyć trudności -mocno zakręcony słoik ciężko otworzyć. Warto wówczas skorzystać z przydatnych tipów, które pomagają uporać się z problemem i dostać do pysznego miodu.

Odkręcanie słoika – podważanie wieczka

Niektórym osobom może brakować sił, by otworzyć mocno zakręcony słoik. Nie trzeba się z nim mocować ani biegać po sąsiadach, by znaleźć wybawienie z opresji – choć to może być również jedna z opcji poradzenia sobie z tą sytuacją. Wystarczy zastosować jeden z przydatnych patentów jak np. podważanie słoika. Używając twardego, płaskiego narzędzia np. noża, można zmniejszyć ciśnienie, a tym samym ułatwić sobie otwieranie produktu. Należy przy tym uważać, by się nie zranić. Istnieje ryzyko zniszczenia nakrętki i wyszczerbienia przyrządu. Inną opcją jest zrobienie maleńkiej dziurki w wieczku – jednak w takim przypadku zakrętka będzie już niezdatna do użytku.

Przydatne narzędzia do otwierania słoików

Chcąc się ubezpieczyć na ryzyko problemów z otwarciem słoików, można zaopatrzyć się w specjalne narzędzia, których nie brakuje w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Na rynku dostępne są rozmaite poręczne modele przyrządów, dzięki którym w łatwy sposób odkręca się nakrętki słoików. Mogą być wykonane z różnych materiałów jak np. metal, plastik czy stal nierdzewna. Osoby, dla których ważna jest ochrona środowiska naturalnego, docenią możliwość zakupu otwieracza wykonanego z materiałów z recyklingu. Tego typu akcesoria usprawniają prace kuchenne. Nie brakuje wariantów wielofunkcyjnych, które poza słoikami służą również do pozbycia się nakrętek z butelek, czy też otwierania puszek.

Ścierka, gumka recepturka lub rękawiczki

Jeśli nie mamy pod ręką profesjonalnych przyrządów i chcemy na szybko dostać się do miodu, można wypróbować również takich domowych sposobów jak np. odkręcanie słoika przez lekko wilgotną ściereczkę. Zwilżony materiał nie będzie się ślizgał po powierzchni wieczka, które dzięki temu szybciej zostanie otworzone. Również można złapać nakrętkę przez gumowe rękawiczki – zapewniają lepszy chwyt. Jeszcze jedną opcją jest użycie gumki recepturki, nałożona dookoła wieczka, zwiększa opór i pomaga w odkręcaniu słoika.

Słoik ze skrystalizowanym miodem

Naturalne, prawdziwe miody krystalizują się, czyli przechodzą z formy lejącej w stałą. Proces ten w zależności od rodzaju miodu może przebiegać w różnym czasie. Odkręcanie wieczka, które oblepione jest słodką substancją, może być problematyczne, ale warto wykazać się cierpliwością i wypróbować omówione metody, by dostać się do słodkiego przysmaku.
Miód nie tylko jest pyszny, ale też znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, jak i przy domowych zabiegach kosmetycznych. Można go używać do słodzenia herbaty i innych napojów, dodawać do musli i wypieków, wykorzystywać jako składnik deserów, dodatek do dań wytrawnych, czy po prostu posmarować nim pieczywo. Doskonale nadaje się do tworzenia maseczek do twarzy i włosów, regeneruje spierzchnięty naskórek i odżywia ciało. Specjał obfituje w witaminy i składniki, które poprawiają odporność i wspierają zdrowie. Należy wybierać miód ze sprawdzonej pasieki. Marketowe produkty zazwyczaj są sztuczne i nie mają nic wspólnego z wartościowym pszczelim przysmakiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *