Gdzie i jak przechowywać miód pszczeli?

Gdzie i jak przechowywać miód pszczeli?

Jeżeli mamy miód w domu, to sięgamy po niego zazwyczaj dość często. Ląduje na kanapkach, na placuszkach, jest dodawany do herbaty, do wypieków czy marynat. Wypada więc przechowywać go tak, by był pod ręką, ale jednocześnie tak, by nie utracił swoich właściwości odżywczych i nie zepsuł się. Jak więc przechowywać miód? Gdzie najlepiej to robić? Podpowiadamy.

Gdzie przechowywać miód?

Miód jest produktem bardzo trwałym. Znane są przypadki, gdy jedzono nawet miód znajdywany na stanowiskach archeologicznych, czyli naprawdę – dosłownie – wiekowy. Czy miód może się popsuć? Owszem, chociaż jest to dość rzadkie i naprawdę trzeba się postarać… Dotyczy to większości miodów, nie wszystkich, bo np. wrzosowy jest dość wrażliwy na warunki przechowywania i faktycznie może sprawiać w tej materii trochę problemów. Czasami zachodzić może też fermentacja miodu, właśnie ze względu na niewłaściwe warunki przechowywania (albo błędy przy przetwarzaniu miodu na etapie pasieki).

Jednak w przypadku większości miodów wystarczy zastosować się do bardzo prostych zasad.
Miód powinien być przechowany w miejscu nie narażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, w miarę możliwości zacienionym.
Zaleca się, by miód był przechowywany w temperaturze około 8-10 stopni Celsjusza. Taka, w warunkach domowych, jest dość trudna do uzyskania, charakterystyczna bardziej dla spiżarni przydomowych, które kiedyś były powszechne np. w obejściach wiejskich. Ziemianka, w której w zasadzie cały rok panowała temperatura bliska 5-10 stopni była idealna do długotrwałego przechowywania miodu.

Obecnie jednak możemy założyć, że takich warunków nie możemy miodom zapewnić. Można zapasowe słoiki miodu przechowywać w chłodniejszym pomieszczeniu, a ten, który jemy na bieżąco już normalnie w temperaturze pokojowej w kuchni. Nie jest to może wyjście idealne, ale jeśli temperatura wynosi około 20 stopni, to miód nadal zachowuje niemal pełnię swoich składników odżywczych i prozdrowotnych.

Przy temperaturze zewnętrznej około 25-30 stopni miód ma tendencję do pozostawania w stanie bardziej płynnym, chociaż taka akurat temperatura może być już zbyt wysoka, biorąc pod uwagę utratę wartości odżywczych. W okresie letnich upałów warto więc postarać się, by miód miał troszkę chłodniej, a nawet włożyć go do lodówki.

Miód – przechowywanie w lodówce

Temperatura w lodówce jest zazwyczaj niższa, niż optymalne 8-10 stopni, jednak dla przechowywania miodu lepsza jest zbyt niska, niż zbyt wysoka. W zasadzie miód można nawet zamrozić i nie powinno spowodować to zbytniej utraty właściwości odżywczych (literatura mówi, że może ona być znikoma lub nawet żadna).
Wielu znawców tematu zaleca przechowywanie miodu w lodówce, co spowalnia krystalizację, chociaż po oziębieniu konsystencja nie każdemu może odpowiadać. Wydaje się więc, że jeśli nie jesteśmy w stanie zapewnić miodom temperatury do około 20 stopni przy przechowywaniu np. w kuchni czy spiżarce, to przechowywanie miodu w lodówce będzie dobrym pomysłem.
Pamiętajmy przy tym, by pojemniki były szczelnie zamknięte. Miód lubi chłonąć zapachy, a w lodówce przechowujemy nieraz intensywnie pachnące produkty.

W czym przechowywać miód?

Zazwyczaj miód przechowywany jest w słoikach, w których został zakupiony. Sporadycznie może to być naczynie ozdobne, w którym podajemy miód na stół. Warto pamiętać, by były to pojemniki wykonane ze szkła, ceramiki, gliny szkliwionej. Nie porowate i nie stalowe – metal może pozostawiać niezbity przyjemny posmak.
Powinny być szczelnie zamykane, by nie chłonęły wilgoci z powietrza, co może prowadzić do fermentacji miodu, co nie jest zjawiskiem korzystnym – aczkolwiek nie powoduje, że miód nadaje się do wyrzucenia.
Natomiast niemal na pewno będziemy mogli obserwować krystalizację miodu, i tym akurat nie należy się przejmować.

Gdy miód się krystalizuje

Naturalnym procesem przy przechowywaniu miodu jest jego krystalizacja. Zachodzi w różnym tempie, więc nie zawsze jesteśmy w stanie ją zaobserwować, np. jeśli zjemy miód, zanim zacznie się krystalizacja 🙂 W przypadku miodów kremowanych też jest ona w zasadzie nieodczuwalna – mają one konsystencję podobną do kremów do smarowania, stąd też są bardzo dobre do używania na kanapkach.
Jeśli dłuższe przechowywanie miodu prowadzi do krystalizacji, to powinniśmy się cieszyć. Oznacza to, że kupiliśmy faktycznie naturalny, prawdziwy miód. Jeśli po krystalizacji trudniej nam z niego korzystać, bo np. gorzej się rozsmarowuje, to proces można odwrócić, wkładając miód do kąpieli wodnej w temperaturze około 30 stopni (nie więcej niż 40).

Jak długo można przechowywać miód?

Ciężko powiedzieć. Jeśli przy przechowywaniu miodu zapewnimy odpowiednią temperaturę i w hermetyczne zamknięcie, to przechować możemy go dosłownie latami. Zdarza się to jednak bardzo rzadko, bo w końcu miód jest tak smaczny i zdrowy, że po prostu zjadamy go na bieżąco i przechowamy jedynie przez kilka miesięcy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.