Miód od którego miesiąca?

Miód od którego miesiąca?

Od urodzenia dzieci preferują słodkie smaki – od mleka mamy przez owocowe przysmaki po pierwsze słodycze. Ludzki mózg kojarzy je z bezpiecznym źródłem szybko dostępnej energii. Spożycie słodkiego pożywienia powoduje wyrzut endorfin, które są odpowiedzialne za poczucie szczęścia. Warto wykorzystać tę naturalną skłonność, by wprowadzić do diety malucha wartościowe produkty, wśród których na szczególną uwagę zasługuje miód. Należy jednak wiedzieć, od którego momentu można rozszerzać jadłospis dzieci w pszczele specjały, by było to bezpieczne i korzystne dla ich zdrowia.

Kiedy można wprowadzić miód do diety malucha?

Rodzice małych dzieci, nie chcąc zaszkodzić maluchom, zastanawiają się, kiedy wprowadzić miód, od którego miesiąca mali ludzie mogą jeść ten słodki i wartościowy produkt. Według zaleceń ekspertów i informacji udostępnianych przez instytucje zdrowia publicznego, takich jak m.in. Amerykańska Akademia Pediatryczna, rozszerzanie diety w miód zalecane jest po pierwszym roku życia dziecka.
Związane jest to z gotowością układu trawiennego malucha, który jest już rozwinięty do tego, by poradzić sobie z ewentualnymi zarodnikami Clostridium botulinum. Choć obecność przetrwalników jadu kiełbasianego w miodzie jest rzadka, należy zachować ostrożność i zapobiegawczo poczekać z podawaniem słodkiego, pszczelego produktu. Dziecko po 12 miesiącu życia nie jest narażone na botulizm niemowlęcy, ponieważ jego układ trawienny nie sprzyja potencjalnemu rozwojowi zarodników Clostridium botulinum, zwalcza zagrożenie, usuwając przetrwalniki z kałem.

Dlaczego warto urozmaicić dietę w miód?

Po pierwszym roku życia dziecka warto urozmaicić jego menu, podając miód. Maluchy lubią słodki specjał, który jest źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych. Miód dostarcza węglowodanów, które zapewniają energię, co jest szczególnie ważne dla aktywnych dzieci. W tym lubianym przysmaku poza glukozą i fruktozą znajdują się również cenne polifenole enzymy, aminokwasy, fitohormony, biotyna, kwas foliowy, a także witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, i mikroelementy m.in.: potas, żelazo, wapń, fosfor i magnez.

Bogaty skład sprawia, że miód wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Od lat wykorzystywany jest nie tylko w kulinariach, ale też w medycynie ludowej jako środek, który pomaga wzmacniać odporność i zwalczać infekcje. Stosowanie miodu w czasie przeziębienia łagodzi jego objawy i skraca przebieg. Wśród właściwości słodkiego produktu wymienia się także wspomaganie pracy serca oraz wzmacnianie i uelastycznianie naczyń krwionośnych. Zawarte w nim antocyjany i kwercetyna regulują ciśnienie i krzepliwość krwi. Obecne w miodzie fruktooligosacharydy działają jak prebiotyki, wpływając korzystnie na mikroflorę jelitową.

W jakiej formie warto podawać miód? Który wybrać?

Rodzice małych dzieci często zadają sobie pytania na temat miodu – od którego miesiąca można go podawać, w jakiej formie i który rodzaj słodkiego przysmaku najlepiej wybrać. Maluchy lubią łagodne i delikatne smaki. W tej kategorii sprawdzają się jasne miody jak np. lipowy, akacjowy, czy wielokwiatowy. Mali smakosze mogą mieć zróżnicowane upodobania, dlatego warto eksperymentować, próbują rozmaitych rodzajów. Pomoże to znaleźć ten, który najbardziej przypadnie do gustu dziecku, jednocześnie wzbogacając jego dietę o wartościowe składniki odżywcze.

Wybierając miód, warto kierować się kryteriami jego jakości. Tanie produkty niewiadomego pochodzenia mogą być fałszowanym miodem, który jest pozbawiony substancji odżywczych. Słoiczki z pszczelimi dobrami powinno się kupować w zaufanych pasiekach. Marketowe miody mogą być sztuczne lub mieszane.

Domowe przekąski z miodem – zdrowsza alternatywa słodyczy

Miód bardzo często, szczególnie w okresie przeziębień, podawany jest maluchom jako dodatek do herbatek. Rozpuszczając go w płynach, trzeba pamiętać o tym, by miały one odpowiednią temperaturę. Wrzątek osłabia działanie składników odżywczych. Najlepiej, gdy temperatura wody nie przekracza 38 stopni Celsjusza.
Miód może być jedzony samodzielnie, osładza się nim lemoniady i desery, dodaje do syropów wspomagających odporność. Można też wzbogacić nim smak owsianki lub musli. Miodowa polewa doskonale pasuje do naleśników czy innych placuszków lub też rozmaitych owoców. Lepki przysmak także dobrze się sprawdza jako składnik zdrowych przekąsek jak np. miodowo-kokosowe kulki, które robi się z wiórków i oleju kokosowego, miodu oraz posiekanych orzechów lub też innych dowolnych dodatków.
Podając maluchom miód i miodowe napoje, czy też inne produkty wzbogacone w ten specjał, należy pamiętać o tym, że zawiera on cukry i jest kaloryczny, dlatego trzeba zachować umiar. Zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego trybu życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *