Miód do herbaty

Miód do herbaty

Picie herbaty może być prawdziwym rytuałem. To chwila przyjemności w ciągu dnia, kiedy możemy porozmawiać, zatrzymać się na moment, skupić na własnych myślach, podumać, czy po prostu rozkoszować chwilą i smakiem lubianego naparu. Często dosładzamy sobie trunek cukrem, czy taki napój jest korzystny dla zdrowia i co zrobić, by nie tylko towarzyszyły mu doznania smakowe, ale też by wzbogacał nas w cenne substancje odżywcze?

Czym słodzimy herbatę?

Najpopularniejszą metodą osładzania herbaty jest dodawanie do niej białego cukru, nieco rzadziej używany jest trzcinowy lub brązowy. Substancje te nie są polecane ze względu na to, że nie dostarczają prozdrowotnych składników, są kaloryczne, uzależniają, a nadużywane szkodzą zdrowiu. Co, zamiast cukru do herbaty warto dodać? Osoby na diecie odchudzającej sięgają po stewię, która jest słodsza niż tradycyjny cukier, a przy tym pozbawiona kalorii. Ma charakterystyczny smak, zostawia w ustach lekko gorzki posmak, nie każdemu przypada do gustu. Inną opcją jest korzeń lukrecji, który dzięki ziołowej nucie doskonale komponuje się z ziółkami do picia Powstała jako produkt uboczny przy produkcji cukru melasa, wzbogaca napoje w karmelowy smak, a ksylitol nie tylko nie ma kalorii, ale też obfituje w szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Nie sposób też nie wspomnieć o tym, że miód do herbaty pasuje idealnie, a przy tym bogaty jest w cenne dla organizmu związki. Szczególnie polecany jest profilaktycznie w okresie przeziębień.

Słodzenie zielonej herbaty — tak czy nie

Zielona herbata kojarzona jest z prozdrowotnym napojem, którego się nie dosładza. Wśród zalet spożywania naparu z liści herbaty chińskiej wymienia się działanie detoksykujące, moczopędne i odtruwające z toksyn organizm. Picie trunku przyspiesz metabolizm, pomaga zrzucić nadmierne kilogramy, obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą. Zawarte w zielonej herbacie substancje stymulują układ krążenia. Słodzenie zielonej herbaty szkodliwym cukrem nieco się kłóci z zamysłem jej picia, które ma sprzyjać witalności. Jednak słodkie nuty podkreślają jej walory smakowe. Słodzenie zielonej herbaty można zastąpić przez dodawanie zamienników w tym np. miodu.

Co zamiast cukru do herbaty. Słodzenie herbaty miodem

Dodając niewielką ilość miodu do zielonej herbaty, przełamuje się jej goryczkę, pozostawiając przyjemny aromat. Pszczeli produkt dodatkowo wzbogaca napar o cenne mikroelementy: potas, chlor, fosfor, mangan, wapń, magnez, witaminy, kwasy i enzymy. Pozytywnie wpłynie na układ krwionośny, nerwowy i immunologiczny. Herbaty czarna i biała również będą dobrze komponować się z odrobiną słodkiego przysmaku. Zjedzenie miodu jest też sposobem na szybkie pobudzenie energii w przypadku jej spadku.

Miód do herbaty — jaka temperatura

Ważną kwestią przy przygotowywaniu napoju jest odpowiednia temperatura. Dodając miód do naparu z herbaty, który jest lekko przestudzony i ma mniej niż 40 stopni Celsjusza, nie osłabia się substancji odżywczych, które pszczeli produkt posiada, a które są neutralizowane już w 45 stopniach.

Herbata z miodem kalorie

Choć miód jest produktem dość kalorycznym, dodanie małej łyżeczki nie jest zbrodnią, a zawarte w niej substancje odżywcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego, nie warto rezygnować w pełni ze słodkich przyjemności, nawet gdy się jest na diecie redukcyjnej. Jedna łyżeczka miodu ma około 30 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.