Wyświetlanie jednego wyniku


Jakie ma właściwości lecznicze miód wrzosowy. Gdzie kupię?

Najpopularniejsze i najbardziej znane z polskich miodów to wielokwiatowy, lipowy czy rzepakowy. O nich słyszał chyba każdy. Natomiast wrzosowy jest bardzo rzadko spotykany, praktycznie nie do dostania w tradycyjnych sklepach. Warto jednak odwiedzić sklep internetowy z miodami albo pasiekę i spróbować nabyć słoik miodu wrzosowego, bo jest on wyjątkowo oryginalny i smaczny.

Pochodzenie miodu wrzosowego

Miód wrzosowy jest jednym z najpóźniej uzyskiwanych. Same wrzosy zaczynają kwitnienie w okolicy sierpnia, zaś pełnia ich rozkwitu przypada na wrzesień, trwając aż do października. Jesienią kwitnące wrzosy ubarwiają przydomowe ogródki, parapety, rabaty. Oczywiście taka ilość kwiatów absolutnie nie wystarczy pszczołom, a w naturze wrzosowiska są już rzadkie. Przynajmniej na terenie naszego kraju, bo z kolei dla Szkocji czy Irlandii są bardzo charakterystyczne. Naturalne wrzosowiska spotykane są głównie w lasach, na polanach, co również podnosi pszczelarzom trudność dostępu do nich. Wrzosowiska muszą być jednocześnie na tyle rozległe, by opłacalnym było dowiezienie i dozorowanie uli.

Na niekorzyść działa również aura... Jesień to czas wiatrów, deszczy, wilgotnego powietrza i chłodnych nocy. Wszystkie te czynniki utrudniają pszczołom pozyskiwanie pożytków. Problem z dostępem do surowca, czyli wrzosów, a także ze zbieraniem z niego nektaru, sprawia, że miód wrzosowy jest bardzo rzadki, wyraźnie droższy niż inne miody polskie. Stąd też odpowiedź na pytanie „gdzie kupić miód wrzosowy” będzie kierowała wyłącznie do najbardziej doświadczonych pszczelarzy czy specjalizowanych sklepów z miodami. Nie uświadczy się go na półkach sklepów osiedlowych czy marketów sieciowych.

Smak, zapach i barwa miodu wrzosowego

Smak miodu wrzosowego wyraźnie odróżnia go od innych. Jest wyjątkowo mało słodki, z lekko wyczuwalnym posmakiem goryczki a nawet wręcz cierpkości. Bardziej popularne miody w swej słodyczy mogą być wręcz mdłe, bardzo jednoznaczne.
Miody wrzosowe mają więcej „charakteru”, bogatszą paletę i dają ciekawsze doznania smakowe. Osobom, które szukają więc nie tylko zastępstwa dla cukru, ale również interesującego smaku, powinien on odpowiadać. Niektórzy wręcz uważają, że to właśnie miód wrzosowy jest najsmaczniejszy spośród miodów odmianowych. Czyli takich, gdzie zawartość pyłków jednej rośliny przeważa nad pyłkami innych roślin – dla wrzosu wynosi to minimum 45%.

Miód wrzosowy początkowo ma barwę bursztynową, brązową, z widocznymi połyskami czerwieni – właśnie ten kolor często spotykany jest na wrzosowiskach. W procesie krystalizacji, która trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, miód staje się bardziej brunatny, czasem idący w stronę odcieni jaśniejszych, wręcz pomarańczowych, a nawet bliskich bieli.

Dodajmy, że charakterystyczną cechą miodu wrzosowego jest początkowa konsystencja. Jest ona lekko galaretowata, nie przypominająca więc pozostałych miodów.

Bardzo interesujący jest zapach miodu wrzosowego, w którym wyraźnie wyczuwalny jest aromat kwitnących kwiatów wrzosu.

Skład miodu wrzosowego

Miód wrzosowy zawiera wyraźnie większą niż inne miody ilość wody, przekraczającą 20%. To zresztą udział wody i pektyn odpowiada za wspomnianą wcześniej galaretowatą konsystencję. Węglowodany stanowią około 75% składu miodu, przy czym zawartość fruktozy jest wyższa niż glukozy.

Z kolei zawartość enzymów jest wyraźnie, nawet kilka razy, wyższa niż w pozostałych, popularnych miodach, jak rzepakowy czy akacjowy. Znajdziemy w nim bardzo dużą – na tle innych miodów – zawartość naturalnych hormonów wzrostu i neurohormonów.

Jest też bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy A i grupy B, a także łatwo przyswajalnego żelaza. Miód wrzosowy zawiera również takie pierwiastki jak potas, wapń, magnez czy chlor. W sumie kilkadziesiąt biopierwiastków.

Lecznicze zastosowanie miodu wrzosowego

Ze względu na działanie bakteriobójcze miód wrzosowy polecany jest przy schorzeniach układu pokarmowego, biegunkach, zaparciach, stanach zapalnych żołądka, jamy ustnej, migdałków, gardła. Reguluje pracę jelit, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i trawienie.

Jego działanie moczopędne sprawia, że polecany jest przy chorobach układu moczowego, nerek, pęcherza.

Poleca się także przyjmowanie profilaktyczne miodu wrzosowego na prostatę, co ma zmniejszyć ryzyko jej chorób. Uważa się, że mężczyźni już po 35-40 roku życia powinni wprowadzić go do swojego menu.

Ze względu na działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe jest też skutecznym środkiem wspomagającym przy przeziębieniach i infekcjach, charakterystycznych dla okresu jesienno-zimowego.

Jak wszystkie miody ma także działanie mobilizujące układ odpornościowy, wzmacniające go . Tak więc regularne spożywanie miodu wspomaga organizm w walce z szeregiem chorób, infekcji, ale też ze stresem i przemęczeniem.

Zastosowanie miodu wrzosowego

Prócz wspomnianych wyżej zastosowań leczniczych, miód wrzosowy jest chętnie używany w produktach kosmetycznych. Wykonuje się z niego peelingi, kremy, maseczki. Można je przygotować również własnoręcznie, w warunkach domowych, co nie nastręcza żadnych problemów. Jest za to bardzo skutecznym sposobem na wygładzenie skóry, nadanie jej elastyczności. Antyoksydanty zawarte w miodzie wrzosowym pozwalają odmłodzić skórę, nadać jej blasku, ujednolicić koloryt. Polecany jest także przy problemach z trądzikiem i zmianami skórnymi, charakterystycznymi dla okresu dojrzewania.

Ze względu na wyrazisty smak i zapach miód wrzosowy w kuchni może być ciekawym obiektem eksperymentów. Od tych najprostszych, jak dodanie go do jogurtu czy owsianki, po te mniej oczywiste, jak marynaty, glazury, sosy do mięsa. Jest mniej słodki niż klasyczne miody, wręcz mało słodki, a jednocześnie aromatyczny, co daje bardzo ciekawe efekty.