Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Miód Malinowy Właściwości. Cena miodu z malinami

Miody uważane są za jeden z najlepszych, naturalnych środków budujących odporność i wspomagających w walce niezliczonymi schorzeniami, na czele oczywiście z przeziębieniami i grypą. Na tym polu jeden z nich okazuje się być wyjątkowo skuteczny – choć jest też wyjątkowo rzadko spotykany.

Pochodzenie miodu malinowego

Maliny są roślinami bardzo popularnymi, często spotykanymi w przydomowych ogrodach. Są też dość odporne na choroby i warunki atmosferyczne, łatwo się rozmnażają, zazwyczaj dobrze plonują. Jednak ich uprawa towarowa nie należy do najłatwiejszych.
Owoce malin są miękkie, co oznacza trudność w zbiorze, transporcie, przechowywaniu, a także konieczność nawet 10-20 oprysków w sezonie. W dodatku opryski te często nie są obojętne dla pszczół, a niewprawnie prowadzone mogą być wręcz dla nich zabójcze, chociaż właśnie obecność pszczół mocno i widocznie podnosi plonowanie plantacji.
Bardziej zabójczy jest fakt, że cena malin w skupie bywa na poziomie kosztów, co dla plantatora nie ma ekonomicznego sensu. Tym samym więc same plantacje do zbyt popularnych nie należą.

Kwiaty malin kwitną co prawda dwa razy w roku, latem i jesienią, jednak mało kiedy są na tyle dostępne dla pszczelarzy, by mogli oni produkować miód malinowy. Pasieka musi być albo zlokalizowana w pobliżu plantacji albo też przenoszona tam w okresie kwitnienia malin. Wszystko to powoduje, że choć miód malinowy jest bardzo smaczny, to rzadki. Na tyle, że dostać go można raczej albo bezpośrednio w pasiece, albo w sklepie internetowym z miodami naturalnymi. Szkoda, bo jest on niewątpliwie wart bliższego poznania – i zasmakowania.

Smak, zapach i barwa miodu malinowego

W uprawie towarowej występuje kilka – kilkanaście odmian malin, zarówno letnich jak i jesiennych. Różnią się one smakiem owoców, balansem między kwasowością a słodyczą, aromatem. Tym samym miody malinowe również trochę się między sobą różnią. Te letnie mają lekką nutkę kwasowości, zaś jesienne już dominującą słodycz.

Mając w pamięci wygląd owoców malin, można by spodziewać się, że i miód z nich pozyskany będzie miał kolor podobny. To jednak nie jest prawdą, wszak powstaje on nie z owoców, a z kwiatów – nektaru i pyłku. Stąd też kolor miodu malinowego jest jasny, słomkowy, po krystalizacji zmierzający wręcz w biel. Faktycznie jednak można spotkać w sprzedaży miód z malinami, dokładniej rzecz biorąc z sokiem z nich lub owocami liofilizowanymi, który ma wtedy barwę czerwonawą. M

Zapach miodu jest charakterystyczny dla kwiatów malin, bardzo miły, owocowy i powszechnie lubiany, zwłaszcza przez dzieci.

Skład miodu malinowego

Dominującą część miodu stanowią cukry proste, czyli glukoza i fruktoza. Zawiera on także kwasy organiczne, głównie jabłkowy, cytrynowy i glukonowy, które nadają mu charakterystycznego smaku.

Stanowi on także źródło witamin, zwłaszcza z grupy B, i minerałów – min. żelaza, potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia. Jak wspomniano, posiada on wyraźny, miły zapach, za co odpowiada kilkadziesiąt substancji aromatycznych (estry, aldehydy polifenole), tworzących tę charakterystyczną paletę.

Oczywiście w składzie miodu malinowego znajdziemy także pokaźną ilość enzymów, które to wpływają na jego właściwości prozdrowotne – są to min inwertaza i amylazy.

Lecznicze zastosowanie miodu malinowego

Zarówno sok jak i miód z malin są doskonałymi, ludowymi, sposobami na dolegliwości związane z chorobami okresu jesienno-zimowego. Działanie napotne i rozgrzewające idealnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia, kataru, grypy czy chorób górnych dróg oddechowych. W takim charakterze używany jest często i z dużą skutecznością.

Dodatkowym plusem są właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, które również pomagają zahamować chorobę i nie dopuścić do jej nawrotu. Stąd też warto mieć pod ręką słoiczek malinowego miodu, wszak jesień prędzej czy później dla większości z nas przynosi jakąś infekcję.

Regularne przyjmowanie miodu malinowego podnosi też naturalną odporność organizmu, wspomagając walkę z wirusami i bakteriami. Ze względu na dużą zawartość cukrów jest on też zastrzykiem energii, polecanym zarówno przy pracy fizycznej, jak i umysłowej.

Miód malinowy jest skuteczny w zapobieganiu miażdżycy, działa stymulująco na układ krwionośny, dzięki acetylocholinie obniża ciśnienie krwi.

Warte odnotowania jest jego pozytywne działanie na układ pokarmowy. Reguluje trawienie, ułatwia je, zawarta w nim cholina stymuluje pracę wątroby pobudza produkcję żółci, pomaga przy problemach żołądkowych.

Zastosowanie miodu malinowego

Ze względu na łagodny smak i piękny zapach, miód malinowy jest chętnie jedzony przez dzieci. Bez wątpienia trafia w ich gust, więc łącząc smak ze zdrowiem, może być wykorzystywany do sporządzania domowych deserów, jogurtów, smoothie, koktajli.

Działanie rozgrzewające sprawia, że ciekawym pomysłem jest wykorzystanie miodu do sporządzenia nalewki, którą – oczywiście w celach leczniczych – można będzie się raczyć podczas zimowych wieczorów. Działa podobnie również w wersji z gorącą herbatą, aczkolwiek pamiętać należy, by miodu nie podgrzewać powyżej 40 stopni Celsjusza, gdyż traci wtedy część swoich właściwości.

Bardzo smaczny jest również jako roztwór wodny – czyli po prostu woda miodowa. Co ciekawe, łyżka miodu rozmieszana z wodą i odstawiona na 10-12godzin ma dużo mocniejsze działanie bakteriobójcze, niż zjedzona bezpośrednio.

Miód malinowy zawiera dużą ilość olejków eterycznych, odpowiedzialnych za charakterystyczny zapach. Wykorzystać można to do przyrządzenia kąpieli z miodem, ale także do wytworzenia domowych mydeł, balsamów, pomadek. Kojące skórę, regulujące wytwarzanie sebum, mające także działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne – a przy tym pięknie pachnące.