Wyświetlanie jednego wyniku


Miód lawendowy właściwości i cena.

Miód to przysmak, który znany jest od tysięcy lat. Wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale także jako specyfik prozdrowotny, a nawet leczniczy. Wytwarzany zazwyczaj z nektaru kwiatowego, czasami ze spadzi. W zależności od rośliny, z której pochodzi nektar, może wyczuwalnie różnić się smakiem, zapachem i właściwościami. Jednym z rzadziej spotykanych w Polsce, chociaż popularnych w innych krajach, jest miód lawendowy.

Pochodzenie miodu lawendowego

Miód ten pozyskiwany jest z kwiatów lawendy lekarskiej, wąskolistnej, lub szerokolistnej, a także z hybrydy (krzyżówki) tych dwóch gatunków, zwanej lawandyną.Już samo określenie „lekarska” mówi nam, że i miód powinien charakteryzować się wyjątkowymi właściwościami na tym właśnie polu. Roślina ta znana jest od wieków, w Polsce bardzo często jest sadzona w przydomowych ogródkach. Nie ma wysokich wymagań, jej uprawa – na skalę „domową” - jest więc naprawdę powszechna. Jednak z uprawą towarową sprawa ma się zgoła inaczej. Sporadycznie zdarzają się pola lawendowe, jednak ich powierzchnia nie jest duża, oscylują w okolicy jednego hektara, co nie jest ilością zbyt imponującą. Produkcja polskiego miodu lawendowego jest raczej niespotykana. Jeśli jednak w pobliżu pasieki znajdują się pola lawendy, to stanowi ona ciekawe urozmaicenie miodów wielokwiatowych.Inaczej sprawa ma się w krajach basenu Morza Śródziemnego. Nie bez powodu to właśnie lawenda jest najczęstszym motywem zdobniczym w stylu zwanym prowansalskim. Tam właśnie, we Francji, Hiszpanii, Portugalii ale także na Chorwacji, pola lawendy ciągną się całymi hektarami, nieraz zdając się wręcz bezkresne. Wydajność miodowa wynosi około 250-300kg z hektara, roślina kwitnie długo, jest chętnie odwiedzana przez pszczoły. To idealne miejsce, by pszczoły mogły pozyskiwać nektar tych kwiatów, stąd też dostępny w naszym kraju miód lawendowy pochodzi zazwyczaj właśnie z tamtych stron.

Smak, zapach i barwa miodu lawendowego

Miód lawendowy ma barwę od jasnożółtej do herbacianej, wręcz bursztynowej. Jego zapach jest charakterystyczny, woń lawendy daje się u wyczuć i raczej jednoznacznie rozpoznać. W miodzie wyczuwalna jest nie tylko słodycz, ale także lekko korzenny posmak, nuty idące wręcz w stronę gorzkich. Takie wytrawne połączenie daje ciekawe możliwości wykorzystania w kuchni, szczególnie jako składnik deserów czy lodów.

Skład miodu lawendowego

Głównym składnikiem miodu lawendowego, jak i wszystkich innych, są oczywiście węglowodany, cukry proste. Chociaż akurat w tym przypadku widoczna jest dość duża, na tyle innych miodów, zawartość sacharozy. W miodzie lawendowym znajduje się dużo olejków eterycznych, pochodzących z rośliny - przypomnijmy – określanej jako lekarska. Są to tak zwane terpeny, związki organiczne, które często stosuje się w medycynie. Olejki eteryczne są powszechnie używane do nacierania czy inhalacji, ale stosuje się je także w przemyśle kosmetycznym czy perfumeryjnym. Właśnie za sprawą ich obecności miód lawendowy jest tak charakterystyczny i tak ciekawy w zastosowaniu.Oprócz tego w składzie miodu znajdziemy typowe dla nich flawonoidy, kwasy organiczne, minerały czy witaminy.

Lecznicze zastosowanie miodu lawendowego

Każdy miód wykazuje działania prozdrowotne, jednak w tym przypadku w składzie mamy jednocześnie olejki eteryczne z lawendy lekarskiej. Wpływają one na działanie antyseptyczne, stąd sam miód polecany jest w przypadku chorób, infekcji i podrażnień układu oddechowego. Stosuje się go wspomagająco podczas leczenia grypy i przeziębień, ale także poważniejszych stanów chorobowych, jak zapalenie płuc czy oskrzeli.Jego spożywanie jest korzystne przy chorobach układu sercowo-naczyniowego, bardzo powszechnych w naszym kraju, szczególnie u osób starszych. Sugeruje się wprowadzenie go do diety np. w przypadku miażdżycy, nadciśnienia. Wykazuje działanie wzmacniające naczynia krwionośne, rozszerza je i poprawia sprawność działania, zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego.Połączenie efektu antyseptycznego i rozkurczowego (spazmolitycznego), jaki wykazują olejki eteryczne obecne w miodzie lawendowym, sprawia, że polecić można go w przypadku kolek nerwowych, dróg żółciowych, wątrobowych, ale także np. przy bolesnych miesiączkach.Olejek lawendowy stosowany jest często także na uspokojenie, w podobnym charakterze można więc przyjmować miód – w przypadku stresu, przemęczenia, stanów nerwowych, bezsenności.Źródła wskazują, że działanie miodu lawendowego można wykorzystać także do łagodzenia podrażnień skóry, obrzęków, wspomaga on także proces gojenia się ran i skutków ukąszenia owadów.

Zastosowanie miodu lawendowego

Delikatny zapach lawendy oraz lekko korzenny posmak sprawiają, że miód ten wyróżnia się od innych. Bardzo dobrze smakuje w każdym, klasycznym, przepisie. Czy to dodany do ciasteczek, lodów, koktajli czy jako składnik domowych batonów energetycznych, które dzięki miodowi staną się pyszne, zdrowe i pożywne. Jego słodycz nie jest tak wyrazista jak w przypadku bardziej klasycznych miodów, przełamana korzenną goryczką daje ciekawy efekt.Użycie go w potrawach mięsnych też może dać interesujący efekt kulinarny. W końcu we Francji, płynącej lawendowym miodem, popularne są takie marynaty. Stamtąd też można „pożyczyć” sobie pomysł podania miodu do deski serów.Panie często sięgają po kosmetyki bazujące na lawendzie, z uwagi na jej zapach i działanie olejków eterycznych. Stąd też polecić można zastosowanie miodu lawendowego do wykonania domowej maseczki na twarz. Ma działanie ujędrniające, odmładzające, sprawdza się zarówno przy cerze suchej i trądzikowej.