Wyświetlanie jednego wyniku


Miód akacjowy. Jakie ma właściwości lecznicze. Jaka Cena?

Jednym z najpopularniejszych miodów polskich jest miód akacjowy. Na pewno zasługa w tym jego smaku, jest bowiem wyjątkowo słodki, przez to zaś lubiany nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci. Chętnie jedzony w najrozmaitszej formie – a przy tym wyjątkowo zdrowy.

Pochodzenie miodu akacjowego

Miód ten pozyskiwany jest na przełomie maja i czerwca – wtedy trwa bowiem sezon na kwitnięcie akacji. Przynajmniej taka jest popularna nazwa tego drzewa – fachowo nazywa się je robinią akacjową albo grochodrzewem. Znana jest z pięknego zapachu, szczególnie odczuwanego wieczorem. Kiedyś akacje były chętnie stosowane do zadrzewiania terenów miejskich, obecnie nie jest już tak często spotykana.

Sam miód akacjowy jest dość trudny do pozyskania. Akacja – pozostańmy przy nazwie potocznej – kwitnie tylko przez 10-14 dni. Chociaż roślina ta jest mrozoodporna, to jednak w czasie przymrozków wiosennych pąki lubią przemarzać. Częste w maju obfite deszcze i burze również utrudniają pozyskanie nektaru. Jego dostępność w dużym stopniu zależy tym samym od regionu kraju i lokalnego mikroklimatu.

Jednak przy sprzyjającej pogodzie można dziennie pozyskać nawet 5-7 kilogramów miodu akacjowego na jeden ul. Jako ciekawostkę podajmy, że jeden kilogram miodu wymaga nektaru z 700-800 tysięcy kwiatów akacji!

Smak, zapach i barwa miodu akacjowego

Płynny miód akacjowy ma bardzo jasny kolor. Zazwyczaj określa się go jako słomkowy, czyli delikatnie żółty, zdarza się jednak, że jest niemalże przezroczysty. Powszechnie uważa się, że miód akacjowy jest najjaśniejszym z naszych miodów.

Po krystalizacji barwa miodu zmienia się na lekko biały, wpadający w kremową żółć. Warto wiedzieć, że jako jeden z niewielu miodów, zawiera on więcej fruktozy niż glukozy. Za jej sprawą krystalizacja miodu akacjowego trwa dość długo – nawet do roku czasu. W przypadku większości pozostałych miodów trwa to 3-4 miesiące. Jednak nawet po krystalizacji zazwyczaj nie jest zbyt twardy, ma wyraźne ziarna średniej wielkości.

Zapach miodu akacjowego przywodzi na myśl wieczór spędzony pod kwitnącą robinią – jest równie urzekający i kwiatowy.

Smak miodu akacjowego jest bardzo delikatny – mówi się, że to najsłodszy z polskich miodów. To jeden z powodów, dla których przepadają za nim dzieci.

Skład miodu akacjowego

Miód ten bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy, a to za sprawą zawartych w nim mikro- i makroelementów (min. magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, fluor, karoten) i witamin z grupy B, takich jak biotyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy. W jego składzie znajdują się także izoflawony, wspomagające metabolizm tkanki kostnej, mogące zapobiegać osteoporozie i używane w czasie menopauzy.

Głównymi jednak jego składnikami są węglowodany, czyli fruktoza i glukoza. Przypomnijmy, że ta pierwsza gra w nim główną rolę, w przeciwieństwie do większości pozostałych miodów. Również zawartość sacharozy jest w nim wyższa niż w innych miodach. W 100g miodu akacjowego znajduje się około 80g węglowodanów i około 350kcal.

Miód akacjowy a cukrzyca

Przewaga fruktozy w miodzie sprawia, że miód akacjowy może być spożywany przez cukrzyków, oczywiście w niewielkich ilościach. Fruktoza ma niższy indeks glikemiczny niż glukoza, metabolizowana jest w wątrobie, nie trafia do krwiobiegu i nie powoduje takich skoków insuliny. Mimo wszystko miód akacjowy zaleca się tylko w cukrzycy typu drugiego i stanie przedcukrzycowym - zawsze też wymagana jest konsultacja z lekarzem prowadzącym.

Zastosowanie miodu akacjowego

Za sprawą zapachu i smaku uważany jest za ulubiony miód dzieci, podawany im – z korzyścią dla zdrowa – w przeróżnych formach. Oczywiście zaleca się tu utrzymać granicę wiekową 3 lat – chociaż według niektórych pediatrów można go podawać już po skończeniu pierwszego roku życia.

Dlatego też właśnie dzieciom podaje się miód akacjowy na przeziębienie, oraz oczywiście zachowawczo, w celu podniesienia odporności. Również przy objawach kaszlu czy chrypki bardzo dobre skutki daje zjedzenie łyżki miodu akacjowego. Popularnym sposobem leczenia, wypróbowanym przez pokolenia, jest podawanie miodu akacjowego z ciepłym mlekiem (ale rzecz jasna nie gotowanie go z mlekiem, utraci bowiem cześć swoich prozdrowotnych właściwości).

Z medycyny ludowej wywodzi się także zwyczaj przykładania miodu na rany, skaleczenia, infekcje ropne skóry, nawet trądzik czy egzemę. Jego pozytywne działanie na skórę wykorzystuje także przemysł kosmetyczny – miód ten używany jest do maseczek, kremów, w tym dla noworodków.

Za sprawą węglowodanów prostych organizm otrzymuje „zastrzyk” energii, stąd też miód akacjowy często dodaje się do domowych batonów energetycznych i jest chętnie jedzony przez osoby aktywne fizycznie i sportowców. Zresztą nie tylko fizycznie – łyżka miodu dobrze robi też po zmęczeniu psychicznym i pracy umysłowej.

Miód akacjowy wykazuje bardzo dobre skutki przyjmowany przy zaburzeniach układu pokarmowego. Nie tylko pomaga regulować przemianę materii, ale wspomaga przy nadkwaśności, chorobie wrzodowej, schorzeniach jelit.

Ma niską zawartość – w porównaniu z innymi miodami – związków mineralnych, polecany jest więc przy schorzeniach nerek i dróg moczowych.